Spasitelj

Počnem da radim u novoj firmi. Nisam bez iskustva i smatram da svoj posao dobro znam. Ali, novajlija sam, a novi se mora dokazati a stari imaju potrebu da pokazuju svoj autoritet, a na kome će nego preko leđa novajlije. Tako je jedan Hercegovac izigravao nekog šefića koji kontroliše i kritikuje. Iako najniži po rangu ipak je bio povezan sa svim glavnim šefovima pa je trebalo biti obazriv. Kao što se moglo očekivati okomio se na mene. Po prirodi nisam svađalica, ne zapodijevam kavge. To nije dovoljno ako vas neko uzme na zub. Tako se i taj okomio na mene. Sa primitivcem se teško boriti jer oni imaju parolu da te prvo spuste na svoj nivo pa te pobijede na iskustvo. Zamislim se ja nad tom svakako tačnom izrekom, ali kako naći rješenje? Postoji li neka obrnuta izreka? Sigurno ih ima više. Ako popustim spasa mi nema.

Ja se pripremim a šta drugo? Sljedeći put vidim ja njega kako mi se približava. Ja ga preduhitrim i prije nego što je on išta rekao ja počnem:

-Hej Hercegovac, imam jedan problem koji nikako ne mogu da riješim, a što god sam pokušavao bilo je loše, pa bih te molio za savijet kako da to napravim.

On se samo okrenuo i otišao. Ponovim ja tu varijantu više puta. Svaki put sam glumio radost što ga vidim, kao da mi je došao spasitelj direktno s neba koji će riješiti sve moje probleme, naravno – stručne.
Nikad mi se Hercegovac više nije ni približavao a kamoli prigovarao.​

6 komentara

  1. Ja isto tako srecem te mentalitete koje pokusavam shvatiti i nikako mi ne ide logika njihove price. Ja sam spreman da prihvatim dobru sugestiju ili zamjerku koja je na mjestu, ali mi je problem tako taj mentalitet koji me uvjerava u stvari koje su ili neistina ili istina samo posebnim slucajevima a u konkretnom slucaju nisu istina. Pa se tako nekako pitam kako da postupim jer neke stvari presutim, ali neke stvari moram da odgovorim jer znam da ako presutim neistina ce ostati i dalje praviti stetu. Pa me ljudi takve inteligencije znaju nasekirati, uznemiriti i imam osjecaj da ima mentaliteta s kojima se ne moze razumno pricati.

Komentariši